erfgoedobject

Oorlogsmonument Wijnegem

bouwkundig element
ID
216164
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216164

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Oorlogsmonument
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument Wijnegem
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Domein Wijnegemhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Domein Wijnegemhof met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Oorlogsmonument van 1921 naar ontwerp van Floris de Cuijper en Arhur Smet. Het monument is gelegen tegenover de gemeentelijke begraafplaats en aan de ingang van het gemeentelijke park Wijnegemhof.

Historiek

Uit de verslagen van de gemeenteraad blijkt dat al vanaf 1919 beraadslaagd werd over de oprichting van een oorlogsmonument. De heer Gustaaf Mols-Osy de Zegewaart, schonk grond aan de gemeente voor de oprichting van een oorlogsmonument ter herinnering van zijn zoon Rene die sneuvelde te Woumen-Jonkershove op 28 september 1918 en de andere slachtoffers uit Wijnegem. Beeldhouwer Floris de Cuijper (1875-1965) en architect Arthur Smet (1886-1970) werden aangesteld om een monument te ontwerpen, een eerste ontwerp van 1920 werd niet goedgekeurd door de heer Mols. Tijdens de gemeenteraadszitting van 15/2/1921 werd het ontwerp bestaande uit een bronzen beeld op sokkel goedgekeurd en in hetzelfde jaar werd het monument opgericht. In 1951 werden de namen van de gesneuvelden van 1940-1945 aangebracht en werd een omheining voorzien bestaande uit hardstenen paaltjes verbonden door ijzeren staven.

Beschrijving

Het gedenkteken bestaat uit een onderbouw van drie treden, een hardstenen pijler met afgeronde zijstukken en een bronzen beeld van een soldaat in uniform met geweer met bajonet in de rechterhand en met standaard in de linkerhand. Vooraan op de sokkel met bronzen guirlandedecoratie staat in brons het gemeentewapen en het opschrift: DE GEMEENTE/ WIJNEGHEM/ AAN HARE/ ROEMRIJKE/ HELDEN/ ZIJ SNEEFDEN/ VOOR GOD/ VOOR KONING/ EN VOOR/ VADERLAND/ 1914-1918. Op de zijkanten staan de namen van de oorlogsslachtoffers en telkens een laurierkrans en palmtak. Onderaan aan de voorzijde werden de namen en de jaartallen van de tweede wereldoorlog toegevoegd. Het monument is bereikbaar via drie treden en een geplaveide doorgang, het geheel wordt omgeven door buxus en een afgerond grasperk.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, 3184/Verzameling Eerste Wereldoorlog/Oprichting van gedenktekens in de verschillende gemeentes van de provincie, dossier 400.
  • D. PEETERS, Floris De Cuyper, Antwerpen, 1956.
  • Gegevens verstrekt door het archief van de Heemkundige kring Jan Vleminck vzw van Wijnegem.

Bron: Beschermingsdossier 4.001/11050/101.1
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Domein Wijnegemhof

  • Is deel van
    Turnhoutsebaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsmonument Wijnegem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216164 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.