Watermolen Slagmolen

Beschrijving

Op deze plaats werd circa 1523 door Hasseltse wevers voor het eerst een volmolen gebouwd, omstreeks 1612 herbouwd tot oliemolen. In 1834 werd deze door Arnold Geurden tot graanmolen omgevormd, waarin in 1899 een nieuw gietijzeren gaande werk werd ingebouwd. Buiten werking sedert 1955, en sedert 1966 tot café omgevormd (met molenwerk in "gerestaureerde staat" (sic) in de gelagzaal bewaard).

Sterk aangepast en gerestaureerd gebouw. Buitenwerk: houten onderslagrad (thans) op betonnen stoel; houten molenboom, versterkt met ijzeren banden, draaiend via ijzeren tap op ijzeren blok, rustend op houten peulen. Binnenwerk: gietijzeren gaande werk (1899) op natuurstenen sokkel; verticale opstelling met verdeling door horizontaal groot-tandwiel. Op maalzolder (houten staande werk, doch maalstoelen ondersteund door gietijzeren kolommen): twee koppels maalstenen in houten steenkist.

Aanvullende informatie

De omgeving van de Slagmolen bestaat uit grasvelden, een deel van de Stiemerbeek en een deel van de Slagmolenweg met brug.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000396, Watermolen genaamd Slagmolen (DE SCHEPPER J., 1995).