erfgoedobject

Regionalistische groepsbebouwing

bouwkundig element
ID
216208
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216208

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van drie identieke blokken van per twee gekoppelde woningen in elkaars spiegelbeeld, met in elke woning vier wooneenheden. Het geheel, hoogstwaarschijnlijk personeelswoningen, werd kadastraal geregistreerd in 1930 in opdracht van de 'Maatschappij (naamlooze) Tannerie et Maroquinerie Belges'.

De woningen worden voorafgegaan door omhaagde voortuintjes en zijn opgetrokken uit baksteen. Het overigens vrij eenvoudige uitzicht sluit aan bij het regionalisme. Elk woonblok telt tien traveeën en één à twee bouwlagen met een dominant, deels onderbroken mansardedak van mechanische pannen en de nok parallel aan de straat. De muuropeningen zijn eenvoudig rechthoekig op hardstenen lekdrempels; op enkele uitzonderingen na werd het schrijnwerk integraal vernieuwd. Het enige decoratieve accent ligt in een muurband van verticaal geplaatste baksteen die de gecementeerde lateien verbindt.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1930/21.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Regionalistische groepsbebouwing [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216208 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.