Café De Lantaarn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Lantaarn

Beschrijving

Beeldbepalend hoekpand, waarvan de straatgevel art-decokenmerken vertoont uit het interbellum; het pand werd kadastraal geregistreerd in 1930. Het geheel telt momenteel twee traveeën, één brede afgeschuinde hoektravee en één travee en drie bouwlagen onder een afgewolfd, pannen zadeldak. Aan de zijde van de Molenbergstraat is er nog een lagere aanbouw van één travee en twee bouwlagen onder plat dak, qua uitzicht aansluitend bij het hoofdgebouw.

De bakstenen lijstgevel op breukstenen plint, in hoogte verspringend ter hoogte van de hoektravee wordt geopend door muuropeningen in de vorm van een afgesneden mijterboog; het schrijnwerk met typische roedeverdeling in de bovenlichten, bleef behouden. De bovenlichten zijn bovendien gevat in gecementeerde gevelvlakken, ook de cafépui is gecementeerd en witgeschilderd. De gecementeerde, typische art-decomotieven in het gevelvlak van de afgeschuinde hoek vormen de enige bijkomende decoratie.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1930/19.