Oud gemeentehuis van Zaventem

Beschrijving

Het gemeentehuis werd gebouwd samen met twee achterliggende klassen van de gemeenteschool en een onderwijzerswoning. In 1864 kocht de gemeente hiervoor een perceel grond van de familie Peeters. Volgens de literatuur waren de werken in 1866 zo goed als voltooid; de registratie op het kadaster gebeurde echter al in 1865. Voortgaande op oude prentkaarten en kadastrale mutatieschetsen is de linkse travee een latere uitbreiding die kadastraal werd ingetekend in 1938.

Het oorspronkelijke complex met sterk verhoogde begane grond, telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat en gevat tussen zijtrapgevels. De eenvoudige, volgens oude prentkaarten en foto’s voorheen bakstenen lijstgevel is vandaag met schijnvoegen gecementeerd en wordt gemarkeerd door een centraal inkomrisaliet met puntgevel, dat wordt vooraf gegaan door een bordestrap met hardstenen balusterleuning. Eenvoudige houten kroonlijst op klossen.

De verdiepte toegang bestaat uit een bewaarde houten vleugeldeur met een rondbogig bovenlicht. Net als de deur zijn de flankerende en getraliede rondboogvensters bekroond door een waterlijstje met gestrekte uiteinden. De bovenvensters zijn steekbogig, per drie gekoppeld in de middentravee, en eveneens voorzien van een omlopend waterlijstje. Links van de inkom bevindt zich een gedenkplaat met vermelding: 'De gemeente Saventhem/ betuigt/ hulde, eerbied en dank/ aan hare zonen,/ die in 1914-1918/ heldhaftig streden/ voor/ het recht en de vrijheid/ van het vaderland./ 21 september 1919'. Oorspronkelijk was er enkel de centrale vlaggenmast, de overige vlaggenmasten zijn latere toevoegingen net als de linkse travee, die qua uitzicht net als de rechtse zijgevel aansluit op het hoofdgebouw.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1865/8, 1938/31.
  • VANNOPPEN H. 1981: De geschiedenis van Zaventem, de industriegemeente van Midden-Brabant, Zaventem, 163-164.