erfgoedobject

Electriciteitscentrale

bouwkundig element
ID
216237
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216237

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Electriciteitscentrale
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Electriciteitscentrale
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Volgens de literatuur werd in 1905 in Zaventem de eerste elektriciteitscentrale van de regio opgericht onder impuls van Hector Henneau. Op het kadaster wordt in 1906 de verkoop aan de gemeente van een perceel bouwland, eigendom van Alphonse Carpentier-Vanden Eynde, rentenier, geregistreerd voor de bouw van een 'Fabriek van Elektriciteit'; volgens kadastergegevens werd de centrale in gebruik genomen in 1906 en al in 1908 vergroot, vergroting kadastraal ingetekend in 1909. Vandaag is de centrale sterk gerenoveerd.

Haaks op de straat ingeplant volume, opgetrokken uit baksteen, van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. De tuitgevel aan de straat heeft een hardstenen plint en wordt afgelijnd door een getande baksteenfries en een hardstenen kroonlijst. Het middenrisaliet vertoont centraal een hardstenen gevelplaat en een grote oculus in een omlijsting van witte, geglazuurde baksteen, materiaal dat ook werd aangewend voor enkele muurbanden en rollagen. Voortgaande op oude prentkaarten waren er oorspronkelijk op de begane grond drie gelijkaardige steekboogvensters, het linkse momenteel omgevormd tot rechthoekige poort.

De parallelle, lagere aanbouwsels links en rechts sluiten qua uitzicht aan bij het hoofdvolume en hadden oorspronkelijk enkel een centraal steekboogvenster, identiek als in het hoofdvolume, vandaag gewijzigd in een steekboogvenster en een bijkomende rechthoekige deur of poort. Vernieuwd schrijnwerk.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1906/2, 1909/3.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Electriciteitscentrale [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216237 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.