Kasteel van Bokrijk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Bokrijk

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Provinciaal Domein Bokrijk

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Provinciaal Domein Bokrijk

Beschrijving

Kasteel in neorenaissancestijl, gebouwd in 1898, met ten oosten, resten van de vierkanthoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Het geheel is in een park gelegen, naast het Openluchtmuseum. De voormalige hoevegebouwen zijn geschikt rondom een gedeeltelijk gekasseide, vierkante binnenplaats met enkele fraaie bomen, en zijn thans in gebruik als restaurant, burelen en bergplaatsen.

Ten zuiden, stallingen van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met recente dakkapellen. Bakstenen gebouw, met kalkstenen hoekband tussen de vierde en vijfde travee; gesmeed ijzeren muurankers. Rechthoekige deuren en kleine vensters in een kalkstenen omlijsting.

Ten noorden, wagenhuis en stallingen van acht traveeën, met kalk- en mergelstenen hoekband tussen de vierde en vijfde travee. Bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen), met recente dakkapellen. Gesmeed ijzeren muurankers. Rechthoekige muuropeningen in een kalkstenen omlijsting; twee rondboogpoorten. De muuropeningen der laatste vier traveeën zijn recent.

Ten oosten, resten van de voormalige, dubbele dwarsschuur; alleen de westelijke gevel behield zijn oorspronkelijk uitzicht. Bakstenen gebouw met kalk- en mergelstenen hoekbanden; twee verankerde kalkstenen rondboogpoorten, met op regelmatige afstanden geplaatste negblokken; ontlastingsboog van een platte laag, een rollaag en een platte laag.