Appartementsgebouw ontworpen door Walter Cantré

Beschrijving

Markant appartementsgebouw met twee flats in nieuwe zakelijkheid, ontworpen door architect Walter Cantré en gerealiseerd onder leiding van aannemers J. en S. Garré (signatuur "W. Cantré / arch. 1939" en "J. & S. Garré / aannemers" op de vierde trede van de buitentrap), op de hoek van de Aaigemstraat en de Rijsenbergstraat. Het pand werd gerealiseerd in opdracht van Georges Gilles, volgens een bouwaanvraag van 1939. Op stilistisch vlak leunt het ontwerp sterk aan bij het oeuvre van Gaston Eysselinck, Cantré's leermeester, met wie hij ook actief was bij CIAM.

Hoekhuis van twee bouwlagen onder een plat dak. Eenvoudig roodbruin baksteenparement in halfsteensverband met dieperliggende voegen, op een lage plint van bruine tegels. Kenmerkend vereenvoudigd volume met grote egale muurvlakken. Functionele compositie van rechthoekige vensters met aluminiumramen, als een eerlijke vertaling van het rationeel opgevatte plan. Centraal aan de zijde van de Aaigemstraat bevindt zich een opvallende, dieper gelegen toegangstravee over beide bouwlagen, waarbij een buitentrap leidt tot het appartement op de bovenverdieping. De toegangstrap is afgewerkt met bruine en zwarte tegels, ijzeren leuningen en hekwerk, en een betonnen horizontaal gevelelement ter hoogte van de eerste verdieping. De rechthoekige deuren met vierkant bovenlicht bewaren het origineel houten schrijnwerk, voorzien van een horizontale belijning en glazen panelen, beide geflankeerd door een ingewerkte brievenbus. Links van de deur op de benedenverdieping bevindt zich een aansluiting op het waternet.

Architect Cantré hechtte net als zijn leraar Eysselinck veel belang aan de plaats en organisatie van de keuken, die hij situeerde aan de straatzijde. De keukens van beide appartementen bevinden zich aan de rechterzijde van het portaal, en vertalen zich in de gevel als een hoger gesitueerd, liggend rechthoekig venster. Op de benedenverdieping bevindt zich hieronder een luik voor de vuilnisemmer.

Het appartementsgebouw beschikt, volgens het bouwplan, over twee woongelegenheden met een identiek grondplan. De circulatie-as bevindt zich aan de achterzijde van het perceel, evenwijdig met de Aaigemstraat, en omvat van links naar rechts een badkamer, een toilet en een ingebouwde kast. Aan de rechterzijde van het portaal bevindt zich de afgesloten keuken, met daarnaast de leefruimte gesitueerd in de hoektravee en de flankerende traveeën. Links van het portaal bevinden zich twee slaapkamers.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1939/M/4.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Anne Vandeplassche, 2012-2013.

Auteurs: Verhelst, Julie