Rijhuis ontworpen door Michel Buyse

Beschrijving

Dit rijhuis werd, evenals de rechts aanpalende huizen (nummer 127, 129 en het hoekhuis met de Koningin Fabiolalaan), ontworpen door architect Michel Buyse, zoals links boven de toegang gesigneerd met "Mh. Buyse / Archit.". De woning werd gerealiseerd volgens een bouwaanvraag van 1935 in opdracht van Alfons Van Heghe.

Onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel met een verspringende gevelaflijning onder dekstenen, waarvan de rechtertravee bekroond wordt door middel van een decoratief, ijzeren element. Baksteenparement van rode en oranje baksteen in halfsteensverband, gevarieerd door het veelvuldig gebruik van staande baksteen als gevelgeleding en -verlevendiging. Baksteen wordt gecombineerd met een lage arduinen plint, arduinen lekdorpels en gecementeerde muurvlakken. De gevel wordt hoofdzakelijk gemarkeerd door een opvallende erker op de bovenverdieping, met een sterk decoratief effect verkregen door het cilindervormig volume aan de linkerzijde en de bekronende gebogen luifel. De erker rust op een gecementeerde, halfcirkelvormige getrapte console. Rechthoekige vensteropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Typerende, bewaarde metalen toegangsdeur met glazen panelen en ijzeren deurroosters in een geometrische vormentaal met meandermotief.

Traditioneel opgevat enkelhuis dat, volgens het bouwplan, op de gelijkvloerse verdieping bestaat uit een salon aan de straatzijde met aansluitende eetkamer, geflankeerd door de gang met het trappenhuis. De gang geeft achteraan toegang tot een toilet en een keuken in een achterbouw met erkervormige uitbouw, uitkijkend op het tuintje. De eerste verdieping omvat aan de straatzijde links een badkamer en rechts een slaapkamer. Aan de achterzijde, geflankeerd door het trappenhuis, bevindt zich een tweede slaapkamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/M/6.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Anne Vandeplassche, 2012-2013.

Auteurs: Verhelst, Julie