Burgerhuis ontworpen door Charles Hoge

Beschrijving

Monumentaal neoclassicistisch burgerhuis gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1924 naar ontwerp van Charles Hoge (zie inscriptie rechts bovenaan de pui 'Ch. Hoge/ Architecte/ Gand') in opdracht van G. De Potter.

Enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen en een zolderverdieping onder een pseudomansardedak (leien). Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde, onderbroken houten kroonlijst op twee uitgewerkte modillons, met centraal een dakvenster met oculus en vleugelstukken onder een gebogen fronton. Gecementeerd en geschilderd parement, met imitatiebanden en schijnvoegen op de begane grond, op een hoge plint van blauwe hardsteen. Rijke neoclassicistische decoratie, zoals kransen, guirlandes, linten, strikken en cartouches, aangebracht op de gevelbeëindiging, de pilasters en de borstweringen van de bovenvensters. De plint wordt doorbroken door een rechthoekig keldervenster met ijzeren rooster. Sterk verticaliserende bovenbouw, waarbij de traveeën gevat zijn tussen kolossale Ionische pilasters. De bel-etage wordt gemarkeerd door een nagenoeg gevelbrede, gebogen erker vormgegeven als drielicht tussen Ionische pilasters en onder een klassiek hoofdgestel, op een gedecoreerd kraagstuk en met een bekronend ijzeren balkonhek. Zowel de rechthoekige vensters op de tweede verdieping als de overige rond- en steekboogvormige vensters, bewaren hun oorspronkelijk schrijnwerk met typerende rechthoekige roedeverdeling in de bovenlichten. Links een steekboogvormige, dubbele houten deur, met bovenlicht, beide ingevuld met gestructureerd glas en voorzien van decoratieve ijzeren deurroosters met geometrische motieven en centraal een bloemenkorf. Rechts van de poort bevindt zich een aansluiting voor een buitenkraantje.

Volgens het bouwplan omvat de begane grond links de doorgang tot de tuin, met centraal de toegang tot de hal en het trappenhuis, die dwars gesitueerd zijn en toegang bieden tot een eetkamer aan de straatzijde en een keuken met achterliggende wasplaats achteraan.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/B/44.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota's Michael Van Craen, 2013-2014.

Auteurs: Verhelst, Julie