Parochiekerk Sint-Sebastiaan

Beschrijving

Neoclassicistische kruiskerk, opgetrokken uit baksteen met gebruik van kalksteen voor plint, deur- en vensteromlijstingen. Eénbeukig schip van vier traveeën met ingebouwde westtoren, daterend van 1839 (confer bouwopschrift met chronogram DIVo. sebastIano. pIe. nobIs. eXstrVCtae. nVnC. DenVo. aeDes. saCrae. sVnto.); in 1888 vergroot naar ontwrp van architect E. Serrure door toevoeging van transept, halfronde apsis en sacristie.

Mobilair: Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind, gepolychromeerd hout (16de eeuw). Hoofdaltaar (circa 1839); twee zijaltaren (midden 19de eeuw); biechtstoel (circa 1840); kruisweg (midden 19de eeuw); koorzitmeubel (circa 1850). Grafsteen met blazoen van 1521.

• de BORGHRAVE D'ALTENA J., Notes pour servir à l étude des oeuvres d 'art du Limbourg, I (Bulletin de la Société d'art et d'histoire du diocese de Liège, 48, p. 89).
  • GEUKENS D., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton St.-Truiden, Brussel, 1977, p. 38