Baileybrug

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Baileybrug

Baileybrug over de Demer aangelegd in de jaren 1950.

Deze plaats was een oversteekplaats van de Demer tussen Werchter en Rotselaar. Tot de jaren 1940 was dit een kleine overzet, genaamd het "Schuit". Een houten ponton, voortgetrokken met een ijzeren ketting, was er vastgemaakt in de rivierbedding. De huidige zogenaamde "Soldatenbrug" werd begin jaren 1950 aangelegd door geniesoldaten als oefening.

Het gaat om het type Baileybrug. Dit zijn stalen vakwerkbruggen ontworpen door de Engelse ingenieur Donald Coleman Bailey (1901-1985). Het type werd ontworpen in 1940 als een militaire noodbrug die vooral op het einde van en na de Tweede Wereldoorlog vaak werden gebouwd. Het is een type vakwerkbrug opgebouwd uit panelen en dwarsbalken die met elkaar verbonden worden. Ze werden ontworpen om enkel op mankracht gebouwd te kunnen worden als tijdelijke brug. In Maldegem is nog een Baileybrug bewaard gebouwd op het einde van de Tweede Wereldoorlog. De huidige brug over de Demer heeft groen geschilderde vakwerkliggers en een houten beplanking als brugdek.

• DE HAAN A. & VANORMELINGEN J. 2013: Aanduidingsdossier ankerplaats ‘Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter’, definitieve aanduiding 4/02/2014. Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.

Auteurs: Verwinnen, Katrien