erfgoedobject

Hoeve van 1814

bouwkundig element
ID
21653
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21653

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve van 1814
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoevetje uit het eerste kwart van de 19de eeuw met gebouwen in U-vorm gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf; aan de straatzijde gedeeltelijk afgesloten met recent hermetseld bakstenen muurtje.

Boerenhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); opgetrokken uit baksteen met gebruik van kalksteen voor de rechthoekige deur- en vensteropeningen; spaarvelden in de eerste en derde travee, afgewerkt met dubbele muizentandfries. Zijgevel van twee traveeën, twee en een halve verdieping hoog, met halfronde zoldervensters.

Ten noorden van het erf, bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rondbooginrijpoort, waarboven kruis van gesinterde baksteen en in gesmeed ijzer het jaartal 1814. Recent volledig verbouwde stallingen.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve van 1814 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21653 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.