Hoek- en rijhuis ontworpen door G. Diegerick

Beschrijving

Eenheidsarchitectuur van twee burgerhuizen (samen met Hertstraat nummer 34), aan de Muinklaan oorspronkelijk met caféterras en bewaard hekwerk, volgens de bouwaanvraag van 1908 opgericht onder leiding van de Gentse aannemer G. Diegerick in opdracht van bouwheer Sylvain Dubois.

Hoekgebouw met café, vandaag twee woningen, van drie traveeën aan de zijde van de Muinklaan en vier traveeën aan de zijde van de Hertstraat. Het gebouw telt vier bouwlagen onder een afgeschuind zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de Hertstraat). Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst die ter hoogte van de ingangstravee aan de zijde van de Hertstraat verspringt, boven bepleisterde decoratieve banden. Kleurrijk baksteenparement in kruisverband, respectievelijk bruine baksteen voor de onderste twee bouwlagen en de deurtravee aan de Hertstraat en gele baksteen voor de bovenliggende verdiepingen. Decoratieve banden in rode geglazuurde baksteen verlevendigen de gevel. Sokkel van zwarte baksteen in kruisverband op een lage plint van blauwe hardsteen, afgeboord met een doorlopende hardstenen lijst. Gemarkeerde gevel aan de Muinklaan, met drielichten op de onderste twee bouwlagen. De tussenstijlen op de gelijkvloerse verdieping zijn uitgewerkt als pilasters en zijn afgewerkt met witte en blauwe geglazuurde baksteen. Tweede verdieping gemarkeerd door een breed balkon op kalkstenen consoles, voorzien van decoratief ijzeren hekwerk en toegankelijk via een deurvenster. De bovenste verdieping wordt centraal geaccentueerd door een Frans balkon met ijzerwerk. Doorlopende kordonlijst van blauwe hardsteen, ter aflijning van de onderbouw en doorlopend in de Hertstraat. Gevel aan de Hertstraat met een geaccentueerde toegang in de tweede travee met uit het gevelvlak springend -en hoger opgaand metselwerk. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren lateien en hardstenen lekdorpels op de drie onderste bouwlagen ; op de tweede verdieping onder een decoratieve ontlastingsboog in polychrome baksteen. Steekboogvormige vensteropeningen op de derde verdieping met uitzondering van een rondboogvenster bovenaan de deurtravee. Het origineel houten schrijnwerk met typerende roedeverdeling bleef behouden, gedeeltelijk voorzien van gekleurd, gestructureerd glas in de bovenlichten. Behouden rechthoekige houten vleugeldeur met glazen panelen, ijzeren deurroosters en een bovenlicht aan de Hertstraat. Rechts naast de deuropening is een voetschraper bewaard.

Merkwaardig is de sgraffito aan de zijde van de Hertstraat met florale motieven in art-nouveaustijl. Boven de vensteropeningen op de eerste verdieping aan de zijde van de Hertstraat bevindt zich een paneel in pleisterwerk met daarop het opschrift 'Laiterie à terrasse'. Op de sokkel in de Hertstraat bevindt zich ter hoogte van de vierde travee een reclameschildering met links van de muuropening het opschrift: 'Stout / Whiteheads / Ale', en rechts 'Chicoree/Trappistes/Vincart'.

De plattegrond van het hoekhuis omvat, volgens het bouwplan, op de gelijkvloerse verdieping een café met terras aan de zijde van de Muinklaan met daarachter een vestibule met afzonderlijke toegang vanaf de Hertstraat, geflankeerd door een keuken met aansluitende wasplaats. Vanuit het café en de vestibule zijn de sanitaire voorzieningen, gesitueerd aan een klein koertje, toegankelijk.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1908/C/45.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Hertstraat & Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara