Rijhuis ontworpen door G. Diegerick

Beschrijving

Ensemble van drie burgerhuizen (samen met nummer 32 en Muinklaan 14) volgens bouwaanvraag van 1908 opgericht onder leiding van aannemer G. Diegerick in opdracht van Sylvain Dubois. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain onder zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel beëindigd door een aangepaste kroonlijst boven bepleisterde decoratieve banden. Parement van gele, roodbruine, zwarte en rode geglazuurde baksteen in kruisverband en blauwe hardsteen voor de plint en puilijst. Rechter venstertravee op de gelijkvloerse verdieping met Frans balkon met een decoratieve ijzeren borstwering, met daarboven op de eerste verdieping een balkon met ijzeren hekwerk op voluutvormige consoles. Rechthoekige muuropeningen onder een ijzeren latei met bloemmotief, op de eerste verdieping met strekse ontlastingsboog. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk; op de verhoogde begane grond met gekleurd glas in de bovenlichten. Oorspronkelijke houten deur met invulling met glas en een ijzeren deurrooster, bovenlicht met glas-in-loodraam. Naast de deur bevindt zich een voetschraper.

De plattegrond van de gelijkvloerse verdieping is volgens het bouwplan opgebouwd volgens het traditioneel schema van een enkelhuis. Daarbij worden twee salons geflankeerd door de vestibule. In het verlengde van de vestibule bevindt zich een spreekkamer met ernaast een koer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1908/C/45.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Hertstraat, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verhelst, Julie; Rogiest, Tamara