Burgerhuis van 1906

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1906

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijhuis van 1906

Beschrijving

Burgerhuis met bewaarde voortuin, voorzien van een ijzeren art-nouveauhek met vlindermotief op een sokkel van blauwe hardsteen, volgens de bouwaanvraag van 1906 ontworpen in opdracht van bouwheer Maurice Berger. De uitvoering gebeurde door de Gentse aannemer Achille Van Hoecke – Taragola.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain, onder een mansardedak (leien en pannen, nok evenwijdig aan de straat) doorbroken door een dakkapel onder een driehoekige fronton en een oeil-de-boeuf. Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde gekorniste houten kroonlijst op klossen. Parement van witte geglazuurde baksteen in kruisverband en blauwe hardsteen voor de kordonlijsten, venster- en deuromlijstingen en plint met afgevlakte bossage. Licht vooruitspringende rechter venstertravee, op de verhoogde begane grond voorzien met een ondiep balkon met gebuikt ijzeren hek en ondersteund door twee hardstenen consoles die doorlopen als tussenstijlen van het drielicht met strekse boog die het souterrain doorbreekt. Ter hoogte van de eerste verdieping wordt de venstertravee gemarkeerd door een driezijdige, houten erker met driehoekig fronton, rustend op twee hardstenen consoles en bekroond met een balkon met ijzeren hekwerk. Rechthoekige vensteropeningen met bewaard houten schrijnwerk, op de eerste en tweede verdieping met een geprofileerde omlijsting en kroonlijst uitgewerkt in blauwe hardsteen. Rechthoekige deuropening links, ingevuld met de bewaarde houten deur, met erboven driehoekig fronton met palmetbekroning, ondersteund door twee consoles, in blauwe hardsteen en een bovenlicht met een figuratieve glas-in-loodinvulling.

De plattegrond van de gelijkvloerse verdieping is volgens de bouwplannen opgericht volgens een traditioneel schema van een enkelhuis waarbij vestibule en trappenhuis geflankeerd worden door twee salons. Aansluitend bevindt zich een bureau en een buitenruimte. De eetkamer met daarachter keuken en wasplaats is gesitueerd in het souterrain. Op de verdiepingen bevinden zich drie slaapkamers, een badkamer en andere sanitaire vertrekken.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1906/A/47.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara