Burgerhuis ontworpen door F. Langeraert

Beschrijving

Burgerhuis volgens de bouwaanvraag van 1913 opgericht in opdracht van mevrouw Sidonie Van Loo naar ontwerp van architect Franz Langeraert – Van de Voorde, zoals gesigneerd rechts op de puilijst “F.J. Langeraert / architecte 1913”. De aanpalende huizen, Muinklaan 10 en Muinklaan 12, werden in hetzelfde jaar door dezelfde architect ontworpen.

Onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). De voortuin die afgebakend werd met een ijzeren hekwerk verdween toen er een garage in de kelderverdieping werd ingericht. Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde gekorniste houten kroonlijst met klossen en tandlijst. Parement van witte baksteen in diverse metselverbanden op een plint van blauwe hardsteen. De gevel wordt horizontaal geleed door geprofileerde cordons en doorgetrokken lekdorpels en verticaal geleed door licht uitspringende traveeën. Geaccentueerde linker venstertravee met een driezijdige erker die doorloopt over de gelijkvloerse en eerste verdieping en beëindigd wordt door een balkon met balustrade, toegankelijk via een drieledig balkonvenster met centraal deurvenster. Reliëffries met florale motieven ter afwerking van het balkonvenster. Gelijkvloerse en tweede verdieping met rechthoekige vensteropeningen, op de tweede verdieping onder een latei met tandlijst. Eerste verdieping met steekboogvormige vensteropeningen. Het origineel houten schrijnwerk met typerende roedeverdeling en gekleurd structuurglas in de bovenlichten, is enkel op de bovenste verdieping bewaard. Rechthoekige deuropening geflankeerd door twee zuilen waarin de oorspronkelijke houten vleugeldeur met invulling van glas en met ijzeren deurroosters bewaard bleef.

De plattegrond is volgens de plannen opgevat volgens een traditioneel schema van een enkelhuis waarbij een salon, eetplaats en veranda geflankeerd worden door een inkompartij en een trappenhuis. Aansluitend bevinden zich een keuken en functionele ruimtes, zoals een wasplaats, naast de buitenruimte.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1913/A/5.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara