erfgoedobject

Hoeve Terwing

bouwkundig element
ID
21671
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21671

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Terwing
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve Terwing, met de oostkant aan de straat gelegen. Gesloten hoeve met rechthoekige binnenplaats, uit de tweede helft van de 18de eeuw en recente aanpassingen (1967). Witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint met verwerking van kalksteen voor de omlijstingen.

Ten oosten, inrijpoort onder zadeldak, aan de straatzijde opgenomen tussen blinde muren met afgeronde hoeken en vier oculi; blazoen op de houten latei van de poort. Aan de erfzijde, melkkeuken (nok loodrecht op het woonhuis) in de linkervleugel, en pulphok (nok loodrecht op de stallen) in de rechtervleugel.

Ten noorden, boerenburgerhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen (onderkelderd), onder gebogen zadeldak (nok loodrecht de straat, golfplaten). Hoekblokken. Voorgevel aan de tuinzijde met rechthoekige venster- en deuromlijstingen. Deur op neuten met bordes, onder balkon met ijzeren smeedwerk (1969). Houten kroonlijst. Smalle horizontale keldervensters in kalkstenen omlijsting. Achtergevel (erfzijde): steekboogvormige bovenvensters met kalkstenen onderdorpel. Verlaagde zijgevels.

Ten zuiden, stalling onder zadeldak met golfplaten. Sporen van verbouwingen. Rechthoekige deuropeningen, en oculi. Stalpoort onder houten latei (rechthoekige stijlen met kapitelen bekroond wijzen op vroegere rondboogpoort).

Ten westen, recente dwarsschuur gebouwd na de brand van 1969.

Bakhuis aangebracht in de kelderverdieping van het woonhuis.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Terwing [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21671 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.