Modernistische woning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische woning

Beschrijving

Deze modernistische woning werd ontworpen in 1938 door architect Jos Tuerlinckx in opdracht van A. Van De Velde, wonende in de Ter Rivierenlaan 158. Opmerkelijk zijn de verzorgde detaillering van het houtwerk en het glas in lood in de vensters van de inkomhal.

De half vrijstaande woning heeft een verzorgde en rijk gedecoreerde modernistische bouwstijl, die kenmerkend is voor het oeuvre van de jong gestorven interbellumarchitect Jos Tuerlinckx. De woning telt twee bouwlagen onder plat dak en is voorzien van een souterrain, met onder meer een garage. De lijstgevels kregen een parement van gele baksteen, kenmerkend voor het modernisme. Ter hoogte van portiek en balkon (zijgevel) gebruik van zwarte en goudkleurige tegeltjes voor decoratieve banden.

De straatgevel van de woning is als voorgevel uitgewerkt, met als blikvanger het verdiepte hoekportaal links. De portiek is via enkele treden toegankelijk en heeft op de hoek een betonnen zuil. De voordeur is rondbogig, met een brede vlakke omlijsting en met een centraal smal deurlicht. Dit type voordeuren komt in andere ontwerpen van Tuerlinckx terug. Boven de voordeur, een patrijspoortvenster, typisch modernistisch, ingevuld met glas in lood. In de rechter travee zit beneden de half ondergrondse garagepoort met twee patrijspoortvenstertjes. Verder in deze travee op elke bouwlaag een venster, gevat in een erker met afgeronde hoek, waarin op de eerste bouwlaag de zuil van het portiek wordt herhaald, en dat eindigt met een balkon boven. Alle ramen in deze travee hebben in lood gezette ruitjes.

De lange, vrije zijgevel links kreeg eveneens een zeer verzorgde uitwerking. Boven de hoekportiek, eenzelfde rond venster met glas in lood als in de voorgevel. Daarnaast een groot rechthoekig venster met figuratief glas in lood dat de inkomhal en de verdieping verlicht, de blikvanger van deze woning. Links van dit grote venster, wordt het ronde venster nog eens herhaald.

De linker helft van deze zijgevel, ter hoogte van de keuken/woonkamer en de bovenliggende grote slaapkamer, kreeg een aparte, meer horizontale uitwerking. Er zijn twee rechthoekige vensters beneden en twee vensters boven, die samen in een gecementeerd vlak muurveld gevat zijn en een doorlopende onderdorpel hebben.

In de plattegrond valt de grote inkomhal met spiraalvormige trap op, waarvan het glas-in-lood-traplicht is bewaard. Aansluitend bij de hal, een grote voorkamer die als "studio" is aangeduid op het plan, en die met een glas-in-loodwand van de hal is gescheiden. Modern is de plaatsing van de gevelbrede woonkamer aan tuinzijde. Oorspronkelijk lag de keuken tussen hal en woonkamer, met een venster in de zijgevel en in een lage aanbouw zat nog een kinderkamer. Deze ruimte werd vóór de eeuwwisseling verbouwd tot keuken. Aan tuinzijde is een overdekt terras. Op de verdieping, aan straatzijde een kleine badkamer en een slaapkamer, via bordes en gang zijn nog drie slaapkamers aan de achterzijde van de woning bereikbaar, waarvan één tot badkamer verbouwd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 15768.