erfgoedobject

Distilleerderij Snyers

bouwkundig element
ID
21690
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21690

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Distilleerderij Snyers
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve en landbouwstokerij voor graanalcohol, gelegen in een ruime tuin, door een muur met gietijzeren hek van de straat afgesloten.

Semi-gesloten hoeve uit het eind van de 19de eeuw, met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom het rechthoekig, gekasseid erf.

Ten oosten, woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, de voorgevel aan de straatzijde voorzien van arduinen plint en kordonlijsten; middenrisaliet met dakkapel en hoeklisenen met tandlijst; getoogde arduinen vensters en rechthoekige arduinen deur op neuten met bovenlicht tussen de houten tussendorpel en de druiplijst.

Aan weerszij, lage bijgebouwtjes van één travee, waarvan het rechts bekroond is met een kleine trapgevel en voorzien van een zijgevel in imitatie stijl- en regelwerk (gecementeerd) waartegen een veranda met plat dak aangebouwd is.

Ten noorden, haaks op het woonhuis, de stokerij met torenvormige stookplaats, waarboven een verluchtingsdak; op het meest westelijke punt, de vrijstaande, ronde schouw.

Ten zuiden, stal onder schilddak, waarvan de zijgevel aan straatzijde een gelijkaardige gevelopvatting vertoont als het woonhuis. Dwarsschuur, haaks op de stal, voorzien van een arduinen rondboogpoort met negblokken. Bergplaats in het verlengde van de stal, achter de dwarsschuur.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Herenboerenparkje

  • Is deel van
    Jeuk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Distilleerderij Snyers [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21690 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.