Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Boerenburgerhuis, met voortuintje, afgesloten door een hek met gietijzeren balusters. Dubbelhuis, drie traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (nok parallel met de straat, kunstleien), inspringend ten opzichte van de flankerende bijbouwen onder afgesnuite zadeldaken (kunstleien en golfplaten), daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw op licht verhoogde begane grond, afgewerkt met hardsteen voor plint, kordonlijsten en omlijstingen der rechthoekige muuropeningen. Middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton. Verankerde kalkstenen rondboogpoort in de linkse bijbouw.

Haakse dwarsschuur aan de linkerzijde; verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Huidig uitzicht uit de 19de eeuw, doch oudere kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, zichtbaar in een kalkstenen bolkozijn met sponningbeloop en diefijzers in de buitengevel. Bakstenen rondboogpoort met imposten van kalksteen.