Reclamemuurschildering voor Gevaert-film

Beschrijving

Gevaert-film is een product van de 'N.V. Gevaert Photo-producten', het bedrijf van Lieven Gevaert (1868-1935). Gevaert had in 1889 samen met zijn moeder een fotostudio opgericht, die fotopapier van eigen makelij en van hoge kwaliteit gebruikte. In 1894 richtte hij de firma 'Lieven Gevaert & Co' op, die in 1905 naar Mortsel verhuisde, waar de hoofdzetel nog steeds gevestigd is. In 1920 werd het bedrijf de 'N.V. Gevaert Photo-producten', in 1964 fusioneerde het met het Duitse 'Agfa' tot de 'Agfa-Gevaert Group', die tot op vandaag bestaat.

Van Gevaert-film zijn tal van kleurrijke, figuratieve advertenties bekend, naast emailleborden, lichtreclames en veel ander promotiemateriaal. Het Gevaert-logo onderging enkele wijzigingen in de loop der jaren. Vanaf 1932 komt het logo voor met een lange lus aan de G en een langgerekte T. Vermeldenswaardig is verder dat de blauwe cirkel met daarbinnen 'Gevaert film' in witte letters, al dan niet in combinatie met een driehoek met de letter 'G', ontstaan is in 1946.

De reclamemuurschildering is aangebracht op de zijgevel van huis De Herdt, waarin vanaf de jaren 1930 onder meer een fotostudio gevestigd was. De familie De Herdt verkocht op deze goed gelegen locatie vlak naast de kerk ook rookwaren, schrijfgerief en heiligenbeelden.

Verschillende oude foto's bleven bewaard van het pand, waarop de gevel, voorzien van emailleborden voor sigarettenmerken en een lichtreclame van 'Gevaert-film' of 'Agfa' te zien is. De reclamemuurschildering zelf is te zien op een filmpje uit 1946. Op een gegeven moment werd ze afgedekt met een reclame op doek, later met een modern reclamebord.

De kleinschalige, rechthoekige reclamemuurschildering is centraal op de zijgevel aan het pand aangebracht. Momenteel is ze nog moeilijk leesbaar, omdat ze op een gegeven ogenblik wit overschilderd werd. Onder de overschildering is de reclame echter bewaard gebleven.

Aan de linkerkant van de reclamemuurschildering is een doosje van Gevaert-film te zien, driedimensionaal weergegeven en onder een schuine hoek geplaatst. Het doosje sluit aan op een blauwe cirkel rechts, met daarbinnen in witte letters de woorden 'Gevaert films'. In de zone boven het filmdoosje en de blauwe cirkel vertoont de reclame een lacune.

Het valt niet uit te sluiten dat onder de reclamemuurschildering nog oudere reclames voorkomen.

De combinatie van dit filmdoosje en de blauwe cirkel komt bij veel Gevaert-advertenties voor en ook bij emailleborden en lichtreclames. Aangezien de blauwe cirkel met 'Gevaert Film' ontstaat in 1946 en de reclamemuurschildering voorkomt in een filmpje dat in dat jaar werd opgenomen, kunnen we haar exact dateren.

Het gaat, voor zover momenteel bekend, om de enige bewaarde reclamemuurschildering voor 'Gevaert-film' in ons land.

• ROOSENS L., JANSSENS W. 1996: Arbeid adelt. Een geschiedenis van de door Lieven Gevaert opgerichte fotografische industrie, deel IIc. De scharnierjaren 1920-1940., Mortsel, 772.
  • Informatie van Guido De Hert, 14 maart 2014.
  • Informatie van Sarah De Smedt, 30 april 2014.