erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

bouwkundig element
ID
217103
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217103

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Op de grens met Wontergem, nabij de Zeverenbeek, staat een kapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Op de topografische kaart van 1910 werd de locatie van de kapel voor het eerst aangeduid. Leerlingen van het Vrij Technisch Instituut van Deinze bouwden deze kapel na in 1992 in deelgemeente Bachte-Maria-Leerne op de site van het bedevaartsoord Bachte Grot aan de Merelweg.

Neogotische kapel onder een zadeldak. Polychroom parement van rode, bruine en gesinterde baksteen. Uitgewerkte puntgevel afgelijnd met muizentand en bekroond met een ijzeren kruis. De voorgevel wordt centraal geopend met een spitsboogvormige toegang, waarvan nu alleen het ijzerwerk van het bovenlicht is bewaard, geflankeerd door lisenen vormgegeven als vlakke pilasters, verlevendigd met visgraatverband. In de geveltop is een hardstenen, ruitvormige tegel met een verweerde en nu onleesbare inscriptie aanwezig, omlijst met gesinterde baksteen. In beide zijgevels was een spitsboogvormig venster aanwezig, dat in de linker zijgevel werd dicht gemetseld.

Wit bepleisterd interieur.

  • BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
  • S.N. 1998: Jaarboek van de Kunst en Oudheidkundige Kring van Deinze, Deinze.

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In de zomer van 2015 onderging de kapel een grondige restauratie door de eigenares en werd op 20 augustus 2015 opnieuw ingezegend. Volgens nieuwe gegevens zou de kapel behoren tot het domein van de zogenaamde Saelenshoeve en werd ze opgericht in 1884 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in opdracht van onder andere Casianus Van de Casteele en zijn echtgenote Nathalie van Quathem.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217103 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.