Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

In 1901 ontwerpt Ernest Stordiau deze woning in beaux-artsstijl in opdracht van de Société Anonyme pour la construction de Maisons Bourgeoises, sinds 1886 de motor achter de ontwikkeling van de wijk Zurenborg.

Stordiau heeft door zijn talrijke projecten in Zurenborg, al dan niet in samenwerking met deze maatschappij, in belangrijke mate het typische beeld van Zurenborg gevormd. Vooral zijn extravagante eclectische, art-nouveau- en neorenaissancistische ontwerpen zijn bekend. Begin 20ste eeuw keert hij echter enkele jaren terug naar de traditionele smaak, met woningen die refereren aan de 17de- en 18de-eeuwse Franse stijlen. Dit huis is hiervan een voorbeeld. De keuze voor deze sobere stijl is opvallend, zeker omdat de woning in één project wordt gebouwd met de naastgelegen villa in art-nouveaustijl, die omwille van haar vooruitstrevende architectuur als monument binnen het stadsgezicht werd geselecteerd.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen en een mezzanine onder zadeldak. De lijstgevel heeft een geprofileerde houten kroonlijst en een hardstenen plint, maar is verder voorzien van een parement in witte natuursteen. Dit gebruik van een rijk, natuurstenen parement, samen met het fijne smeedijzeren balkon, de plantenslingers met chutes en de ovale vensters in de mezzanine, zijn elementen die typerend zijn voor de beaux-artsstijl. De rechthoekige muuropeningen kregen wat betreft de vensters nieuw schrijnwerk; de authentieke deur is bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 621.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 48.