erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
217234
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217234

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

In 1901 diende A. Roisin, wonende in de Waterfordstraat 18 in Berchem, een bouwaanvraag in voor een woning van twee bouwlagen en twee traveeën onder een mansardedak. In 1931 liet de toenmalige eigenaar het mansardedak vervangen door een derde bouwlaag, die de materialen en bouwtrend van de bestaande woning volgde.

De lijstgevel heeft een parement van gele baksteen met gebruik van witte natuursteen voor speklagen, noppen en hoek- en sluitstenen. Blauwe hardsteen voor kordonlijst en doorlopende onderdorpels en voor de plint met twee betraliede keldervensters. Eenvoudige houten kroonlijst op klossen. De gele baksteen en het veelkleurige siermetselwerk in velden in panelen op de eerste verdieping, verwijzen naar het materiaalgebruik dat ingang vond in de art-nouveauperiode. De toepassing van witte natuursteen voor speklagen, voor de tussenzuil van het gekoppelde venster op de begane grond en voor de noppen en sluitstenen, doet dan weer denken aan de neorenaissance.

Nadruk op de vensterrisaliet, met beneden een breed gekoppeld venster met natuurstenen kroonlijst en tussenzuil met Ionisch kapiteel. Naast dit venster, een rechthoekige voordeur onder rechte latei. Eerste verdieping met rondboog- en segmentboogvenster, beide onder bakstenen waterlijst met natuurstenen hoek- en sluitstukken. Op de borstweringen, panelen met kleurrijk siermetselwerk. In 1931 toegevoegde bovenverdieping die de vormgeving van de eerste verdieping kopieert.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 383.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 245.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217234 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.