Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve, waarvan de inrijpoort en een gedeelte der noordoostvleugel dateert van 1651 (sluitsteen van een voormalige staldeur), de schuur uit de tweede helft van de 18de of de eerste helft van de 19de eeuw, en het woonhuis van 1851 (gesinterde bakstenen in de voorgevel).

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gelegen rondom de rechthoekige binnenplaats.

Ten zuidwesten, imposante inrijpoort met duifhuis, afgewerkt met kalkstenen hoekstenen; korfboogpoort in een vlakke kalkstenen omlijsting. Ten noordwesten, boerenwoning van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen boven een verhoogde begane grond met kalkstenen kelderdeuren. Rechthoekige, vlak omlijste muuropeningen (kalksteen) en een steektrap voor de deur met fraai bovenlicht. Zelfde opstand voor de achtergevel. Lagere, flankerende bijgebouwtjes aan weerszij.

Links van de inrijpoort, en in de noordoostvleugel doorlopend, stallingen van 1651 waarvan de straatgevel volledig werd aangepast; aan de erfzijde bleven de sporen van de vroegere muuropeningen bewaard, hoewel ze later gedicht of aangepast werden: kalkstenen kruisen kloosterkozijnen, voorzien van negblokken, en rondboogdeuren van kalksteen met vlakke imposten en sluitsteen. De zuidwestvleugel bevat de ruime dwarsschuur, met bakstenen korfboogpoorten voorzien van kalkstenen, met negblokken verrijkte posten; zijgevels met aandaken en vlechtingen.