erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
21731
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21731

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de eerste en tweede helft van de 19de eeuw, doch mogelijk oudere kern (dwarsschuur).

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen, en kunstleien voor het woonhuis), gelegen rondom het rechthoekig erf.

Ten noorden, rondbooginrijpoort in een verankerde kalkstenen omlijsting, geflankeerd door sterk aangepaste stallen en dienstgebouw.

Ten westen, boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag (nok loodrecht op de straat). Verhoogde begane grond met kalkstenen keldervenster en dito deur; recente kelderdeur onder I-balk, rechts. Kalkstenen omlijstingen voor de getoogde muuropeningen in de erfgevel, en rechthoekige in de veldgevel. Kalkstenen steektrap voor de deur (erfzijde).

De oostvleugel omvat de sterk aangepaste stallingen.

Dwarsschuur in de zuidvleugel, voorzien van een bakstenen korfboogpoort. Waterput in een diepe rondboognis in de voorgevel, afgewerkt met natuursteen; de waterput en enkele natuurstenen muurpanden wijzen trouwens op de oude kern.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21731 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.