Kasteel van Blekkom

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Blekkom

Beschrijving

Alleenstaand, neoclassicistisch landhuis, in 1859 (gevelsteen) gebouwd naar ontwerp van architect Jamaer. Gelegen in boomrijk park met vijver.

Bakstenen gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen op een verhoogde begane grond met getoogde keldervensters; leien schilddak, gecombineerd met een zadeldak (driehoekig fronton boven de rechterzijgevel). Afwerking met arduin en zandsteen voor lijsten en omlijstingen. Rondboogvormige muuropeningen op de eerste bouwlaag, getoogde vensters op de bovenverdieping. Pui met brede steektrap. Bijbouw van één travee en twee bouwlagen onder leien lessenaarsdak tegen de westgevel. Rechthoekige vensters met kalkstenen latei en lekdrempel, zandstenen deuromlijsting op de westkant.

Ten noorden van het kasteel, hoeve met oorspronkelijk U-vormige plattegrond, thans geëvolueerd tot gesloten type met rechthoekig erf, opklimmend tot de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw.

Zuidoostelijke vleugel met woonhuis van drie traveeën en stal van vier traveeën onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), met rechthoekige muuropeningen onder bakstenen ontlastingsbogen.

Noordwestelijke vleugel: stal van vier traveeën en recent bijgebouwde duiventil van twee traveeën met rechthoekige muuropeningen onder bakstenen ontlastingsbogen, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Ten noordoosten, dubbele dwarsschuur met twee rechthoekige poorten onder wolfsdak (Vlaamse pannen). Ten zuidwesten, laag werkhuisje van twee traveeën onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen).

Ten noordwesten, rechthoekige bakstenen kapel met ingediepte gevelvlakken onder zadeldak. Getoogde vensters en rondboogportaal.