Oude pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

• is aangeduid als beschermd monument Pastorie

Beschrijving

Alleenstaand dubbelhuis, gebouwd 1671-1680, met aanpassingen in 1734, en gerestaureerd in 1947 en in 1969-1970. Ommuurde tuin voor het huis, met twee fraaie linden voor de ingang, en een oprit, afgezet met eiken.

Bak- en zandstenen gebouw in traditionele stijl, twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (leien), met een dakvenster en twee dakkapellen, rondboogvormig, gevat in van top- en schouderstukken voorziene puntgeveltjes, en drie dakkapellen op de achtergevel. Beluikte zandstenen kruiskozijnen afgewerkt met kwarthol geprofileerde negblokken; gekoppelde ontlastingsbogen van één rollaag en een platte laag, op de begane grond nog overspannen door een grote ontlastingsboog; een geprofileerd rondboogvenster op de bovenverdieping van de derde travee. Zandstenen rondboogdeur met negblokken en kwarthol beloop, voorzien van uitspringende imposten, versierde sluitsteen en geprofileerde booglijst; erboven, rechthoekig zandstenen bovenlicht. Vernieuwde kroonlijst en gevelsteen met wapenschild.

Achtergevel met soortgelijke ordonnantie, doch enkele kleine, rechthoekige vensters en een zonnewijzer in de deurtravee. Zijgevels voorzien van vlechtingen en schouderstukken, en enkele kloosterkozijnen.

Gaaf bewaard interieur met merkwaardige meubilering, schouwen en glasramen.

Haakse vleugel van vier traveeën en één bouwlaag, rechts tegen de voorgevel, in 1836 in dezelfde stijl gebouwd. Zijgevel afgewerkt met vlechtingen.

• DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975 (Kunst en Oudheden in Limburg), Hasselt, 1975, p. 140.
  • JAMAR H., Kwaadmechelen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, p. 93-95.