Burgerhuis De Voetboge Camer

Beschrijving

Ook " Die Hoichbrugge" (14de eeuw); oorspronkelijk de plaats waar het vlees gekeurd werd; van 1542 zetel van het Hof van Vliermaal, sinds de 16de eeuw lokaal der schuttersgilden.

Oorspronkelijk een houtconstructie, gedeeltelijk versteend in 1620; in 1780 door de stad verkocht, en in de 19de eeuw verbouwd in neoclassicistische stijl door M. Maes-Pierloz; thans als café ingericht.

Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder gebogen zadeldak (kunstleien) met twee dakkapellen. Bakstenen gebouw met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Geblokte hoekbanden aan beide uiteinden der gevel en aan het risaliet in de middentravee, dat bekroond is met een driehoekig fronton met oculus en gekorniste lijst. Rechthoekige vensters met kordon vormende lekdrempels. Gewijzigde benedenverdieping. Houten kroonlijst met tandlijst. Zijgevels met aandaken.