Herberg De Groote Pellicaen

Beschrijving

Huis De Groote Pellicaen (vanaf de 16de eeuw), vroeger Die Oesse (van de 14de tot de tweede helft van de 15de eeuw); voormalige herberg en gasthof, gelegen aan een thans verdwenen doorgang Kapelstraat-Aldestraat. De huidige achtergevel was de oorspronkelijke voorgevel; de huidige voorgevel met kern in vakwerk werd in het begin van de 20ste eeuw aangepast en gecementeerd.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), datering 1633 geschilderd op de zijgevel; sterk uitspringend ten opzichte van de huizen aan de rechterzijde. Gecementeerde voorgevel voorzien van aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels; kleine houten zolderluiken. Uitstekende dakrand op uitgesneden houten modillons.

De achtergevel is een bakstenen lijstgevel, afgelijnd met mergelstenen hoekbanden; fraaie, smeedijzeren muurankers; op de borstwering der tweede bouwlaag een gevelsteen met het wapen der familie van Hilst en twee leeuwenkoppen. Voormalige mergelstenen kruiskozijnen met negblokken; de lateien zijn afgelijnd met doorlopende, geprofileerde druiplijsten. Mergelstenen kroonlijst op dito modillons. De zijgevel is volledig gecementeerd en voorzien van aangepaste muuropeningen.