erfgoedobject

Klooster

bouwkundig element
ID
21959
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21959

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Tot 1796 deel van het augustijnerklooster, namelijk het lokaal voor de Latijnse lessen; kern van 1663 (muurankers in de zijgevel), in 1889 volledig verbouwd en met één bouwlaag verhoogd door J. Vanstreels.

Neoclassicistisch getint huis, gelegen op de hoek van een thans doodlopende steeg, de vroegere Percilstraat, die leidde naar het college der augustijnen. Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen).

Bakstenen gebouw met een gecementeerde en beschilderde lijstgevel. Getoogde vensters in een geriemde omlijsting met sluitsteen (stuc); kordon vormende lekdrempels. Gewijzigde benedenverdieping. Gecementeerde zijgevel voorzien van twee muurankers met kram en krul. Achterbouw, eertijds uitziend op de Maagdendries; huis "St.-Eloy", in 1899 verbonden met nummer 44.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21959 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.