Poortgebouw De Ware Vrienden

Beschrijving

Herenhuis De Valck, eertijds één der belangrijkste afspanningen (15de en 16de eeuw), in 1725 tot herenhuis omgevormd; huidig uitzicht resultaat van verbouwingen in 1888.

Oorspronkelijk één geheel, thans twee onderscheiden delen; zadeldak (schubvormige leien).

Het linker gedeelte is opgevat als een breedhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag; de oorspronkelijke gevel werd een halve verdieping hoger opgetrokken en voorzien van een houten kroonlijst op modillons. Bepleisterde en beschilderde bakstenen lijstgevel, waarvan de begane grond werd gewijzigd. Rechthoekige vensters in een beschilderde hardstenen omlijsting; rechthoekig balkon met een ijzeren balkonleuning over de tweede bouwlaag.

Rechts, één travee op de oorspronkelijke hoogte - twee bouwlagen -; bepleisterde en beschilderde bakstenen lijstgevel, voorzien van een hardstenen kordonlijst en band met cartouchemotieven; rechthoekige venster in een hardstenen omlijsting met zware druiplijst en barokke aediculabekroning met het opschrift: "De ware vrienden/ Koninklijke Toneel Maatschappij". Rondboogpoort in een hardstenen omlijsting met geprofileerde booglijst en neorocaille sluitsteen, imposten en geblokte posten op neuten; bovenlicht met gesmeed ijzeren waaier; de poort leidt naar de achter het huis gelegen toneelzaal, gebouwd in de vroegere tuin.

• BAMPS C., Aperçu historique sur le nouveau local des sociétés Les Vrais Amis et Les Mélophiles, dit "In den Valck, Au Faucon" à Hasselt, avec des notes inédites sur l'histoire de cette ville a la fin du XV-XVI, in Bulletin de la Société des Mélophiles de Hasselt, 25, 1889, p. 73-142.
  • LINTERS A., Het Verenigingsleven in Hasselt, 1831-1880, onuitgegeven licentiaatsthesis.
  • MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt, in Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt, p. 75-76.

Aanvullende informatie

Enkel het rechtse gedeelte van één travee met het poortgebouw De Ware Vrienden is bewaard. Het linker gedeelte van het voormalige herenhuis De Valck, opgevat als een breedhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag, werd tijdens de jaren 1980 gesloopt en vervangen door een appartementsgebouw. Het poortgebouw leidt nu naar een overdekte winkelgalerij, die in de plaats kwam van de vroegere toneelzaal en tuin.