Koninklijk Atheneum van 1865

Beschrijving

Neoclassicistisch hoofdgebouw van 1865 naar ontwerp van I.J. Gérard, gebouwd op het zogenaamde Engeland, de braakliggende gronden tussen de gesloopte wallen en het voormalige capucijnenklooster. Van dit klooster werd de sacristie bij de bouw van de inmiddels gesloopte prefectuur afgebroken, terwijl de overige kloostergebouwen (haaks op de achtergevel), na aanpassingswerken in het schoolcomplex gemcorporeerd werden. De voortuin aan de promenade werd aangelegd naar ontwerp van Gillis Creten. De monumentale bomen verbergen thans grotendeels de voorgevel; rechts werd een nieuwe speelplaats aangelegd, terwijl links een nieuwe vleugel werd opgetrokken op de plaats der prefectuur. In de tuin bevinden zich ook de zogenaamde Ezelsstenen, megalietstenen afkomstig van het Kapelveld te Diepenbeek.

Breed gebouw met voorgevel van negentien traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Gecementeerde baksteenbouw met schijnvoegen. Hoek- en middenrisalieten van drie traveeën, laatstgenoemde onder afgewolfd zadeldak. Rondboogvormige benedenvensters en deur, eeerstgenoemde met lekdrempels op consooltjes; in het middenrisaliet, geprofileerde boog met versierde sluitsteen en over de penanten doorgetrokken imposten; gekorniste puilijst met aansluitende bovenvensters in vlakke rechthoekige omlijstingen; centraal venster onder driehoekig fronton, gelijkaardige vensters met lekdrempel op de lagere derde bouwl. Sobere bakstenen achtergevel met op de eerste bouwlaag gemetste rondboogvensters met lekdrempels binnen blinde arcaden, afgedekt door kalkstenen kordonlijst; rechthoekige vensters op de tweede en derde bouwlaag.

• S.N., Gedenkboek Koninklijk Atheneum Hasselt 1850-1950, Hasselt, 1950, p. 195-205.