erfgoedobject

Ziekenhuis De Brabantsche Huyck

bouwkundig element
ID
22083
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22083

Juridische gevolgen

Beschrijving

De woning De Huyck is een voormalig vrouwenhospitaal uit 1652 in traditionele bak- en zandsteenstijl.

HISTORIEK

De woning werd gebouwd 1652 en deed dienst als vrouwenhospitaal. De voorgevel situeerde zich aan de Raamstraat. Tijdens de 19de eeuw werd een groot deel van de vensters op de eerste verdieping gedicht.

BESCHRIJVING

De Huyck is een breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Het is een bakstenen gebouw met gebruik van natuursteen voor de muurbanden en vensteromlijstingen. Het gelijkvloers werd sterk verbouwd. De huidige muuropeningen zijn 19de-eeuwse toevoegingen. De oorspronkelijke vensters zijn nog zichtbaar op de bovenverdieping. Het zijn natuurstenen klooster- en kruiskozijnen, afgewerkt met negblokken en voorzien van door banden verbonden dorpels en tussendorpels. De vensters werden deels dichtgemetseld. De dubbele ontlastingsboogjes van een rollaag en een platte laag zijn nog zichtbaar boven de vensters.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ziekenhuis De Brabantsche Huyck [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22083 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.