Hoeve Aldenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Aldenhof

Beschrijving

Voormalige hoeve van de abdij Herkenrode, eertijds gelegen aan de belangrijke weg Diest - Hasselt in de onmiddellijke nabijheid van het abdijcomplex. Na recente sloping van schuur en stallen bleven alleen het woonhuis en het omvangrijke bakhuis bewaard.

Sterk verbouwd woonhuis op T-vormige plattegrond, deels gedateerd 1646 (muurankers) doch waarschijnlijk oudere kern. Steil zadeldak (Vlaamse pannen) met verspringende nokhoogte. Aan de erfzijde: twee eerste traveeën in overkalkt stijl- en regelwerk (lichtblauw) op bakstenen stoel; daarop aansluitend, twee traveeën in verankerde baksteenbouw met twee verbouwde mergelstenen kruiskozijnen met negblokken en dubbele bakstenen ontlastingsboogjes. Hoger, onderkelderd bakstenen gebouw van drie traveeën onder lichtgebogen zadeldak (Vlaamse pannen). Aandaken met muurvlechtingen, schouderstukken en geprofileerde kraagstenen. Gesmede muurankers vormen het jaartal 1646. Twee kelderkozijnen onder bakstenen ontlastingsboogjes en twee rechthoekige kozijnen onder dubbele bakstenen ontlastingsboogjes; uitgesneden houten modillons.

Tegen deze opkamer, kleine stal in vakwerkbouw van latere datum (19de eeuw).

Tegen de achtergevel, haaks op het woonhuis, verankerd bakstenen gebouw van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft vazn de 19de eeuw. In de puntgevel, rechthoekige vensters onder houten latei.

Interieur: laatgotische schouw met kalkstenen wangen in het woonhuis. Aan de toegangsweg naar de Larestraat, bijzonder ruim bakhuis. Bakstenen gebouw van drie traveeën onder zadeldak tussen twee puntgevels met maurvlechtingen. In de voorgevel, drie mergelstenen oculi en een rechthoekige deur in kalkstenen omlijsting. Lange gevels met rechthoekige kalkstenen vensters en aanzet van kalkstenen hoekstenen. Bakstenen bakoven met afgeronde hoeken onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) tussen aandaken met muurvlechtingen.