Tuiltermolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuiltermolen

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Abdij van Herkenrode

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Abdij van Herkenrode en omgeving

Beschrijving

Molen der voormalige abdij Herkenrode, gelegen ten noorden van de Tuilterdemer, die meer westwaarts terug bij de Demer aansloot. Ten zuiden, de autosnelweg Antwerpen-Luik, en ten westen, een gesupprimeerd gedeelte der Stokrooieweg. U-vormige aanleg met losse schikking. Classicistisch, eerste helft van de 18de eeuw.

Ten noordwesten van het erf, L-vormige vleugel onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen). Baksteenbouw met verwerking van kalksteen, afgezet met kalkstenen hoekbanden. Woonhuis in de noordwesthoek, tussen molenhuis en paardenstallen. Tweemaal acht traveeën en anderhalve bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijstingen; getraliede kruiskozijnen voor het woonhuis; rechthoekige deuren en kalkstenen rondboogpoort met vlakke sluit- en aanzetstenen. Noordwestelijke achtergevel met opkamer in de woonpartij. Zijpuntgevels met verbouwde aandaken.

Ten zuidwesten van het erf, aan de overzijde van de Tuilterdemer, tweede molenhuis van drie traveeën onder zadeldak, oorspronkelijk verbonden met de L-vormige vleugel, zodat het verdwenen, dubbele molenwerk werd afgeschermd. Gedateerd 1784 (geschonden gevelsteen). Technische installatie volledig verdwenen. Thans betonnen sluiswerk. Asgaten wijzen op vroegere houten onderslagraderen, met houten molenboom; buitenwerk was overdekt. Opmerkelijk is de zware verankering met resten van beplanking aan de gevels aan beekzijde.

Ten oosten van het erf, monumentale dwarsschuur van vijf traveeën onder gebogen wolfsdak (leien en kunstleien). Baksteenbouw met verwerking van kalksteen. Aan de erfzijde, hoekrisalieten, afgezet met kalkstenen hoekbanden. Daartussen kalkstenen rondboogpoort met regelmatig geplaatste negblokken; rechts, twee rechthoekige staldeurtjes in vlakke kalkstenen omlijsting. Blinde westelijke achtergevel. Noordelijke en zuidelijke zijgevel met drie mergelstenen oculi in de geveltop. Recent bakstenen bakhuis ten noordwesten. achter de dwarsschuur.