Canenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Canenhof

Beschrijving

Reeds vermeld als middeleeuws laathof. Thans hoeve met losse bestanddelen, met oudste kern uit de 17de eeuw en verbouwingen uit de 19de en 20ste eeuw. Gebouwen rondom een trapezoïdaal erf.

Ten noordoosten, woonhuis van twee traveeën en een verhoogde bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). In de oostgevel, twee houten kruiskozijnen onder dubbele ontlastingsboogjes en gesmeed ijzeren muurankers; bakstenen nieuwbouw voor de zuidgevel.

Tegen de westgevel, witgekalkte langgestrekte hoeve van zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Stijlen regelwerk met lemen vullingen op een lage bakstenen stoel en gepikte plint; vernieuwde vensters; deur met bovenlicht en gestrekte tussendorpel in de laatste travee; vernieuwde bakstenen achtergevel.

Ten zuiden, koestal van acht traveeën onder afgewolfd zadeldak (geometrische patronen gevormd met mechanische pannen), versteend in 1902. Oudere bakstenen zijgevel en stoel. Ten zuidwesten, haaks op de koestal, dwarsschuur; vakwerkbouw volledig door baksteenmetselwerk vervangen.