Kasteel van Wideux

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Wideux

Beschrijving

Vroegere zetel van de heerlijkheid Wideux; de homogeniteit van het geheel werd door ondoordachte afbraak tijdens de laatste jaren sterk gewijzigd. De lange eikendreef die het kasteel met de Grote Roost verbond werd reeds in 1926 gerooid.

Ten zuiden van het kasteel stroomt de Herk. Tot de sloping vormde het classicistisch kasteelcomulex een sterk symmetrisch geheel, bereikbaar langs een centraal poortgebouw, geflankeerd door stallingen in de noordoostvleugel; aan de overzijde van de ruime binnenkoer bevond zich het indrukwekkende herenverblijf, in de zuidwestvleugel; aan weerszijden van de binnenkoer, ten zuidoosten en ten noordwesten, de dienstgebouwen met imposante dubbele dwarsschuren. In kern opklimmend tot de 17de eeuw, aangepast in de eerste en tweede helft van de 18de eeuw. Baksteenbouw met verwerking van kalksteen.

Van de noordoostvleugel rest alleen nog de westelijke helft van het poortgebouw, afgebroken circa 1970. Resterende drie traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Kalkstenen plint en steigergaten. In de zuidwestgevel, gesmeed ijzeren kruisvormige muurankers; centrale ellipsboogvormige deur in een rechthoekige geblokte omlijsting met uitgespaarde zwikken en afgedekte trapezoïdale sluitsteen, geflankeerd door twee rechthoekige venstertjes in een geblokte omlijsting met trapezoïdale sluitsteen; centraal zolderluik confer deur.

Het herenverblijf, ten zuidwesten van de binnenkoer telde oorspronkelijk dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met zadeldakvormige dakkapellen. De noordoostgerichte voorgevel aan de binnenkoer was opgevat met een breed middenrisaliet en twee hoekrisalieten (onder afgewolfd zadeldak). Alleen de hoekrisalieten en de aansluiting tussen het rechter hoekrisaliet met het middenrisaliet bleven bewaard. Beide risalieten zijn afgelijnd met hoekbanden op lage kalkstenen plint. Aan de binnenkoer, getoogde vensters in geblokte omlijsting met hanekamvormige bovendorpel. In de hoekrisalieten, combinatie kelderdeurvenster in geblokte omlijsting. Houten kroonlijst. In de achtergevel slechts licht geprononceerde hoek- en middenrisalieten. Rechthoekige vensters van herbruikt materiaal.

Kwartcirkelvormige wintertuin uit de 19de eeuw tegen de zuidoostelijke zijgevel.

Noordwestelijke vleugel met van links naar rechts, woonpartij en dubbele dwarsschuur, beide met kern uit de 17de eeuw. Woongedeelte van zes traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (mechanische pannen). Witgeschilderde zuidoostelijke gevel van drie traveeën en verhoogde eerste bouwlaag. Bolkozijnen in vlakke omlijsting, en rechthoekige deuromlijsting op neuten met bolkozijnvormig bovenlicht. Sterk verbouwde noordwestelijke achtergevel van zes traveeën en drie bouwlagen. Torenvormige uitbouw onder zadeldak in de derde travee. In de drie laatste traveeën: zware kalkstenen kruiskozijnen met negblokken (17de eeuw) op de tweede bouwlaag. Gesmeed ijzeren muurankers.

Dubbele dwarsschuur met stalling van zes traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (golfplaten). In kern opklimmend tot de 17de eeuw, aangepast tijdens de tweede helft van de 18de eeuw. Symmetrisch opgevatte voorgevel met middenrisaliet afgezet met hoekbanden, en twee zolderluiken in geblokte omlijsting, onderaan vergroot tot stalvensters; links en rechts van het middenrisaliet, poort en deur met zolderluik. Gesmeed ijzeren, kruisvormige muurankers uit de 18de eeuw. Kalkstenen steigergaten onder de kalkstenen kroonlijst (alleen nog aanwezig in het middenrisaliet). Gelijkaardige dwarsschuur aan de overkant van de binnenplaats, ten zuidoosten, zeer recent sterk verbouwd: middenrisaliet gesloopt, gevels verlaagd en dakhelling vergroot.

Rechts, aansluitend dienstgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Centrale deur in gelijkaardige geblokte omlijsting, geflankeerd door vierkante vensters in geblokte omlijsting met afgedekte trapezoïdale sluitsteen; centraal zolderluik confer deur. Kalkstenen steigergaten.