Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Kasteel de Pierpont (ID: 22438)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Z.nr. Z.g. "Kasteel de Pierpont". Laat-classicistisch kasteeltje uit XIX A, waarvan het gerestaureerde koetshuis thans dienst doet als café, terwijl de restauratie en inrichting van de hoofdvleugel als gemeentehuis aan de gang is. Inplanting in een park met vijver (fig. 273). De kasteelhoeve is thans verdwenen.

Complexe hoofdvleugel met centraal gedeelte van drie trav. en twee bouwl. Onder mansardedak (leien) met dakruiter. Bakstenen gebouw met licht verhoogde begane grond. Muurpenanten opgevat als licht uitspringende pilasters; de middentrav. bekroond met een driehoekig fronton met kalkstenen oculus. Rechth. vensters in een vlakke kalkstenen omlijsting, oorspronkelijk allemaal beluikt; rechth. balkon met fraai ijzeren hek boven de hoofddeur, geflankeerd door halfzuilen op hoge sokkel. Gelijkaardige ordonnantie voor de achtergevel, doch verhoogde middentrav. met fraai ijzeren hek onder pseudo-fronton met siervaas. Zijgevels met aandaken en vlechtingen.

Aangebouwde gedeelten in dezelfde stijl tegen beide zijgevels. L., haaks op het gebouw, lage bijbouw onder mansardedak, voorzien van een bakstenen korfboogpoort in de voorgevel. R., torenachtig aanbouwsel van drie bouwl. onder een ingezwenkt tentdak (leien); korfboogpoort in de voorgevel.

Ten W., dienstgebouw van zes trav. onder mansardedak (Vlaamse pannen), op een gevelsteen gedateerd 1830. Bakstenen gebouw met stallingen (?) in de eerste twee trav., een vierkante, ingebouwde toren met houten bovenbouw en tendak (leien) in de derde trav., en het koetshuis in de laatste drie trav. Rechth. vensters in een vlakke kalkstenen omlijsting, en een deur in een gelijkaardige omlijsting op neuten; het koetshuis is voorzien van een rondboogarcade van kalksteen, met sluitstenen en imposten. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de r.zijgevel.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2015: Kasteel de Pierpont. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22438 op .