Hamonthoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hamonthoeve

Beschrijving

Ruime vierkanthoeve uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Indrukwekkend geheel, gelegen bij de Melsterbeek, en met een park ten zuiden, door een haag van de straat afgesloten. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, kunstleien voor het woonhuis), gegroepeerd rondom het rechthoekig, geplaveide erf.

Ten oosten, poortgebouw onder mansardedak (kunstleien), afgezoomd met kalkstenen hoekbanden; rechthoekige venster in een vlakke, kalkstenen omlijsting; verankerde rondboogpoort in een vlakke, kalkstenen omlijsting met regelmatig geplaatste negblokken; overwelving der begane grond door middel van bakstenen troggewelfjes. Duiventil aan de erfzijdegevel.

Ten zuiden, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag; licht verhoogde begane grond; rechthoekige muuropeningen in een vlakke, kalkstenen omlijsting. Gelijkaardige, doch beschilderde achtergevel. Straatgevel, afgewerkt met kalkstenen hoekbanden. Het poortgebouw is aan beide zijden geflankeerd door stallingen, voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke, kalkstenen omlijstingen. Smalle kalkstenen asemgaten in de straatgevel.

Ten westen, stallingengedeelte van veertien traveeën, met enkele behouden S-vormige muurankers. Rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijstingen, waarvan enkele aangepast. Rondboogpoort in een kalkstenen omlijsting met regelmatig geplaatste negblokken in de uiterst rechtse travee.

Ten noorden, ruime, dubbele dwarsschuur, voorzien van twee rondboogpoorten van het hoger beschreven type, en enkele rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijstingen. De straatgevel is afgewerkt met kalkstenen hoekbanden en voorzien van rechthoekige, kalkstenen uilengaten.