Hoeve Kleine Ossekop

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Kleine Ossekop

Beschrijving

Hoeve opgetrokken op L-vormige plattegrond, met kern uit midden 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

Ten noorden, woonhuis met schuur (nok loodrecht op de straat) van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag op een kalkstenen plint met rechthoekige keldergaten; verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters, op de eerste bouwlaag in een vlakke kalkstenen omlijsting, oorspronkelijk beluikt; later toegevoegde kalkstenen lekdrempels; rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting; recente steektrap. Links, rechthoekige schuurpoort, thans gedicht, doch met bewaarde kalkstenen latei, voorzien van sluitsteen en geprofileerde druiplijst; duiventil erboven. Gelijkaardige achtergevel, doch zonder plint en poort; de deur werd tot venster omgevormd. Recente rechter zijgevel met vlechtingen en aandak.

Ten westen, haaks aangebouwde stallen van zeven traveeën: vensters onder houten lateien, deuren in een rechthoekige, houten omlijsting.