Deze pagina afdrukken

Domein Terlaemen, Bolderberg

Domein Terlaemen, Bolderberg

Kasteel Terlaemen, Bolderberg

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Kasteel van Terlaemen (ID: 22532)

Foto niet beschikbaar

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Z.g. "Kasteel van Terlaemen" (fig. 305). Voormalig Loons leen z.g. naar de Laembeek; afhankelijk van de parochie Zolder; in 1293 in bezit van de familie Malapart de Lame, in 1330 overgedragen aan de bastaard van Arnold V van Loon, Marten van Loon; achtereenvolgens in bezit van de families Steyvoert, de Blocquerie de Terbiest de Terlaemen, van Mombeek en de Borgyhye (tot de Franse bezetting).

In zijn huidige vorm een laat-classicistisch herenhuis, uit eind XVIII- begin XIX, gelegen op een omgracht perceel met fraai, boomrijk park. Inplanting ietwat achterin t.o.v. de straat met kleine voortuin en aflijnend hek.

Rechth. gebouw van zeven trav. en twee bouwl. onder schilddak (kunstleien) met twee dakkapellen, geflankeerd door twee inspringende, haakse vleugels van één + drie trav. onder schilddaken; haakse vleugel van één trav. onder schilddak, tegen de achtergevel (fig. 306). Gecementeerd en beschilderd bakstenen gebouw voorzien van een lijstgevel met driehoekig fronton met oculus boven de drie middentrav.; rechth., beluikte vensters voorzien van kalkstenen lekdrempels en dito lateien, op de benedenverd. met een dunne druiplijst afgewerkt; fraaie rechth. deur in een kalkstenen omlijsting gemarkeerd door een gestrekte druiplijst steunend op een sluitsteen en consoles met diamantkop en dropmotief; bovenlicht met houten waaier boven de geprofileerde houten tussendorpel.

De haakse vleugels zijn voorzien van een kordonlijst tussen beide bouwl.; rechth. vensters met siersluitstenen toegevoegd bij de cementering (eind XIX); rechth. deur in een geprofileerde, kalksstenen omlijsting met druiplijst in de Z.-vleugel. Gelijkaardige vesnters in de W.-gevel. Het haakse gedeelte is voorzien van een groot rechth. venster op elke zijde, in een vlakke kalkstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst en lekdrempel; getoogde deur in een vlakke kalkstenen omlijsting op de N.- en Z.-zijde; dito deurtje in de W.-gevel.

Een hek verbindt dit gedeelte met het dientsgebouw ten Z.; zes trav. onder wolvedak (mechanische pannen); versteende en witgekalkte leembouw, met enkele behouden ankerbalken in voor- en achtergevel; grotendeels aangepaste muuropeningen. Recent aanleunend gebouwtje onder zadeldak tegen de W. zijgvel.

  • DANIELS P., Het hof van Ter-Laemen (De Maasgouw, I, 1879, p. 53-55).
  • DEPREZ A. - ROGIERS J., Dorpsmonografie van de gemeente Zolder, gestencileerde uitgave, Kuringen, s.d.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda