Duivenhuishof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duivenhuishof

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de 2de helft van de 18de eeuw, naar verluidt voorheen gedateerd door donkere pannen in het dakschild. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekig erf. Oorspronkelijke dienstgebouwen in stijl- en regelwerk, onlangs volledig verbouwd.

Ten zuidoosten van het erf, boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Verhoogde begane grond. Getraliede vensters, oorspronkelijk beluikt, in een getoogde, kalkstenen omlijsting met sluitsteen en gestrekte tussendorpel; bakstenen zolderopeningen; gelijksoortige deur met getralied bovenlicht, in een kalkstenen omlijsting op neuten, voorzien van een sluitsteen en een kalkstenen tussendorpel; uiterst rechts een tot deur omgevormd venster. Baksteenlijst met dropmotief. Identieke achtergevel. Zijgevels voorzien van aandaken met schouderstukken en vlechtingen. Merkwaardige rococoschouw in de huiskamer.

Ten noordoosten, schuur onder zadeldak, afgewolfd aan de rechterzijde, met sterk aangepaste muuropeningen; aandak met vlechtingen en uilengaten in de rechterzijgevel.