Pastorie, nu gemeentehuis

Beschrijving

Voormalige pastorie der norbertijnen, thans gemeentehuis, omgeven door een tuin met resten van de vroegere omgrachting. Alleenstaand classicistisch herenhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder gebogen schilddak (leien) met houten dakkapel, uit de 18de eeuw. Gecementeerde en beschilderde baksteenbouw met gecementeerde plint. Getoogde vensters in geblokte omlijsting (gecementeerd). Getoogde deur met geblokte, bakstenen omlijsting op neuten; houten tussendorpel. De achtergevel is identiek doch hier werd de deur gedicht. Recentere aanbouwsels tegen de zijgevels.

Aanvullende informatie

De pastorie wordt door M. Meukens op basis van stijlkenmerken toegeschreven aan Grégoire Godissar (1708-1780), lekenbroeder van de Abdij van Averbode. De abdij bezat van 1219 tot 1695 de patronaats- en tiendenrechten te Opglabbeek. Nadien kwamen de rechten toe aan de pastoor van Opglabbeek.

• MEUKENS M. 2020: Leven en werk van Grégoire Godissar (1708-1780), lekenbroeder-architect van de abdij van Averbode, onuitgegeven masterscriptie, Universiteit Antwerpen, Faculteit Ontwerpwetenschappen, Erfgoedstudies, 95-97.