erfgoedobject

Eclectisch herenhuis gedateerd 1899

bouwkundig element
ID
22727
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22727

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis in eclectische stijl, met gelijkaardig lager bijgebouw van twee traveeën; links, tuin afgesloten door een gesmeed ijzeren hek met initialen V L, op een lang, gecementeerd muurtje.

Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien) met dakkapellen, gedateerd ANNO 1899 op de cartouches van de borstweringen der bovenverdieping. Bakstenen gebouw met een lijstgevel op een arduinen en gedeeltelijk gecementeerde plint. Vensters per travee gevat in verdiepte rondboognissen, afgelijnd met geprofileerde rode baksteen; in de boogvelden, reliëfs met mascarons, en een medaillon met de initialen V L. Houten kroonlijst met versierde panelen tussen de consoles. Rechthoekige vensters met arduinen lateien en lekdrempels. Rechthoekig balkon met gewelfd gietijzeren hek, geschraagd door uitgewerkte consoles aansluitend bij de rechthoekige deuromlijsting van arduin. Sobere linker zijgevel met glazen luifel op ijzeren spant over de benedenverdieping.

Het bijgebouw is gelijkaardig qua opvatting en materiaalgebruik; gedichte rondboogpoort in de eerste travee.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch herenhuis gedateerd 1899 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22727 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.