Kasteel van Melveren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Melveren

Gelegen ten noordwesten van de kerk; rest van park ten noordoosten.

Sterk vervallen herenhuis, waarvan grote gedeelten tijdens de 20ste eeuw gesloopt werden. Resterende gebouwen uit 17de, 18de en 19de eeuw. Baksteenbouw met verwerking van kalksteen. Van de hoeve bleven alleen de inrijpoort en de dwarsschuur behouden.

Ten noordoosten, sterk verbouwd kasteel van elf traveeën. Oudste kern (1620?) in Maasstijl, zichtbaar in de huidige zuidwestelijke achtergevel (achtste tot tiende travee), verlaagd tot één bouwlaag: resten van kalkstenen kruiskozijn met negblokken en gekoppelde ontlastingsboogjes (platte laag en rollaag) en twee gedrukte kalkstenen rondboogdeuren. Classicistische verbouwingen uit de tweede helft van de 18de eeuw, zichtbaar in de noordoostelijke, witgekalkte voorgevel: alleen het deel van de vijfde tot de achtste travee bewaarde het 18de-eeuwse uitzicht met twee bouwlagen onder zadeldak (leien, verspringende nokhoogten); vijfde en zesde travee uitgewerkt als risaliet met aflijnende hoekbanden van kalksteen. Getoogde vensters in rechthoekige kalkstenen omlijsting met trapezoïdale sluitsteen. Verlaagde eerste vier traveeën; vensters zie rest der voorgevel. Kalkstenen steekboogdeur in rechthoekige omlijsting, trapezoïdale sluitsteen en gestrekte kalkstenen tussendorpel met ruitvormig bovenlicht.

Ten zuidoosten van het erf, inrijpoort met kalkstenen rondboogpoort (negblokken); jaartal 1620 op wapen van H. van Mettecoven en K. van Velpen aan de erfzijde. Deels gesloopte dwarsschuur ten noordwesten van het erf; vijf resterende traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1742 (gevelsteen met blazoen van W. Seroots). Baksteenbouw met in de zuidoostgevel, rechthoekige poort onder houten latei.

Ten noordoosten, in het park, op de kerkhofmuur gebouwd en geflankeerd door twee lijsterbesbomen, classicistische kapel van 1763 (jaartal op trapezoïdale sluitsteen). Rechthoekige plattegrond met halfronde absis onder afgewolfd zadeldak (leien). Witgekalkte baksteenbouw op kalkstenen plint. Zuidwestelijke puntgevel afgelijnd door kalkstenen hoekstenen; geveltop afgewerkt met kalkstenen muurbanden. Rondboogdeur in een kalkstenen omlijsting met imposten en sluitsteen. Een kalkstenen steekboogvenster per zijgevel. Bouwvallig interieur).

• THIJS A., Doorheen het aloude Sint- Truiden XII, Sint-Truiden, 1966, p. 73-76