Watermolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen

Beschrijving

Gerestaureerde watermolen (19de eeuw) op de Roosterbeek, wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat; molen- en woonhuis ten noorden, en dwarsschuur en stal ten westen van het rechthoekig, geplaveid erf, dat met een geplaveide weg met de straat is verbonden.

Molen- en woonhuis van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte, lemen vullingen op gepikte plint met lage bakstenen stoel; de laatste travee is versteend. Vier gepikte stijlen. Pannen beschieting der linker zijgevel. Betonnen sluiswerk, waarvan kom reeds verdwenen. Waterrad verdwenen en asgat dichtgemetseld. Binnenin nog een koppel maalstenen (in ronde houten steenkist), op houten maalzoldertje; drijfwerk verdwenen.

Dwarsschuur met stal van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen. Schuurpoort en staldeur. Pannen beschieting der linker zijgevel.