Notariswoning

• is aangeduid als beschermd monument Notariswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, in oorsprong notariswoning gebouwd in 1866, in opdracht van notaris L. Vandeputte; later mogelijk dokters- of apothekerswoning, zie slang en kelkmotief; herbergt nu enkele gemeentediensten en de openbare bibliotheek in een achtergelegen nieuwbouw. Herenhuis met neoclassicistische inslag; zes traveeën + één licht vooruitspringende poorttravee (plat dak) en twee bouwlagen. Tot mansardedak verbouwd zadeldak, zie bouwnaad rechter zijgevel (nok parallel aan de straat, pannen en leien). Met schijnvoegen bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Horizontale belijning door middel van arduinen onderdorpels, druiplijsten en kroonlijst. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting geflankeerd door pilasters met eenvoudig kapiteel en schelpmotief; balusterborstwering. Fries met guirlandes. Poortrisaliet gemarkeerd door arduinen balkon op consoles.

Interieur: rijkelijk uitgewerkte centrale koetsdoorgang met marmeren plint waarboven smalle band met decoratieve bepleistering. Afwisselend panelen met idyllische taferelen en neoclassicistische motieven, onder meer vaasmotief; links, sterk aangepaste traphal; vleugeldeur met gezandstraald glas; slang en kelk. Plafondbeschildering met marmerimitatie.

• (DELBAERE J.), Koninklijke Mutualiteit "De Broederbond", Rumbeke, 1868-1968, Roeselare, 1968, p. 8.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol