Hof ter Linde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Linde

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kortrijksestraat. Hoeve, heden zogenaamd "Hof ter Linde", aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) en de Vandermaelenkaart (circa 1850) met grosso modo dezelfde opstelling. Losse bestanddelen van verankerde rode baksteen opgesteld rondom een begrint erf toegankelijk via ijzeren hek aan de Kortrijksestraat; geplaveide stoepen.

Ten oosten, boerenhuis van 1899-1900; zeven traveeën onder pannen mansardedak (nok parallel aan de straat). Beluikte, getoogde vensters; vernieuwd houtwerk.

Ten westen, grote schuur met jaarsteen "1877" in verankerde baksteenbouw onder overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen) met stalgedeelte, één laadvenster, tas en wagenhuis; ten noorden overdekte 19de-eeuwse mestvaalt achter de schuur.

Aanpalend voormalig maalderijgebouw met jaarsteen "1878" in de geveltop doch met latere uitbreidingen en verbouwingen; ten noorden: Mariagrot aan de straatzijde tegen de gevel van de vroegere maalderij.

• DELBECKE J. e.a. 1994: Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 54.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol